Inomhusmiljön

Då vi tillbringar en stor del av vår tid inomhus är inomhusmiljön viktig för vår hälsa och välbefinnande. Det finns många saker som du som hyresgäst kan påverka inomhusklimatet i ditt hem:
- Se till att friskluftsventilerna är öppna, det är lika viktigt att få in luft som att få ut luft från lägenheten. Istället kan luften sugas in via andra otätheter till exempel brevinkastet vilket kan leda till att oönskade lukter kommer in i lägenheten.
- Rengör spiskåpans fettfilter regelbundet med diskmedel. Ett igensatt filter gör att fläkten måste dra mer el för att få igenom luften.
- Håll ventilerna rena från damm och smuts.
- Vädra snabbt och effektivt genom tvärdrag. Vid en snabb genomvädring byts hela lägenhetens luft ut utan att värmesystemet påverkas så mycket.
- Låt badrumsdörren stå öppen efter bad/dusch och torkning av blöta kläder.
På Lycksele Bostäder jobbar vi aktivt med att hålla våra fastigheter i bra skick både på insidan och utsidan. Några saker dom vi jobbar med som påverkar din inomhusmiljö är:
OVK – Obligatorisk ventilationskontroll
För att inomhusklimatet ska vara trivsamt och hälsosamt, krävs det att ventilationen i huset fungerar som det är tänkt. I vissa hus finns endast självdrag, medan andra har både till- och frånluftsventilation. Oberoende av vilken typ av ventilation som finns, utförs kontroll av ventilationssystemet med jämna intervaller. Ventilationskontrollen är reglerad i svensk lag och information från senast utförda kontroll finns i trapphusen.
Har du frågor om din ventilation eller om den OVK-kontroll som gjorts där du bor?
Kontakta vår ventilationsansvarige Oskar Bjuhr, tel 070-677 64 71 (vardagar 7-16) eller e-post .
Radon
Radon är en färg- och luktlös radioaktiv gas som bildas vid sönderfall av Radium. Radon sönderfaller i sin tur till radondöttrar som är radioaktiva metallatomer.
Hälsorisker
Människan utsätts dagligen för strålning från mark och byggnadsmaterial i form av gammastrålning, men även av kosmisk strålning från solen och rymden samt radioaktivt kalium som finns naturligt i människokroppen. Alla typer av strålning från radioaktiva ämnen medför risk för skador.
Radon och radondöttrar följer med luften när vi andas och alfastrålningen som avges kan orsaka lungcancer.
Hur får jag reda på radonhalten i mitt hus?
Radon är en osynlig gas som inte luktar. Det enda sättet att få reda på radonhalten i ditt hus är att mäta den. Vi mäter radon regelbundet i våra fastigheter och gör åtgärder om mätningarna visar på förhöjda värden.
Kan jag själv påverka halten av radon i mitt boende?
Du kan själv medverka till att radonhalterna i din bostad blir lägre genom att tillse att ventilationen fungerar som det är tänkt. Rengör ventilationsdon i köksfläkt och i badrum och var noga med att inte stänga eventuella tilluftsventiler till din lägenhet.
Gräns- och riktvärden
200 Bq/m³ riktvärde för befintliga bostäder (Socialstyrelsens allmänna råd). 200 Bq/m³ gränsvärde för högsta radonhalt i nya byggnader (Boverkets föreskrifter). 400 Bq/m³ gränsvärde för högsta radonhalt på arbetsplatser (Arbetsmiljöverkets föreskrifter).
Har du några frågor om radon i den fastighet där du bor?
Hos oss är Per Ahlström ansvarig för frågor om radon och vårt arbete att sänka eventuellt förhöjda radonhalter. Per nås på tel 0950-169 43 (vardagar 7-16) eller e-post
Temperatur i lägenhet
Vår temperaturpolicy
Vi ska se till att temperaturen i din lägenhet vintertid är minst 20 grader.
Det är den temperatur som Socialstyrelsen rekommenderar och som också motsvarar våra miljömål. Varje grads ökning av inomhustemperaturen ökar energiförbrukningen med 5 procent vilket i sin tur bidrar till en negativ klimatpåverkan.
Mätning av temperaturen görs mitt i rummet minst 1 meter från golvet och inte i närheten av fönster eller ytterväggar.
Vad gör jag om inomhustemperaturen är lägre än 20 grader och elementet ändå är kallt?
Visar det sig att inomhustemperaturen är lägre än 20 grader, kan du först kontrollera hur du har möblerat vid elementen. Det är viktigt att du inte täcker för termostat och element med möbler, gardiner eller elementskydd, för då känner termostaten en högre temperatur än det är i rummet och varmvattnet i elementet stängs av för tidigt. Möbler framför elementen kan också hindra värmen att sprida sig i rummet.
Ibland händer det att fel uppstår i något enskilt element eller i värmesystemet. När vi får in en felanmälan har vi följande rutin:
1. Din fastighetsvärd kommer och mäter temperaturen i din lägenhet. Är den 20,7 grader eller mer görs inget ytterligare. Är det kallare än 20,7 grader kontrollerar fastighetsvärden att luftventilerna vid fönstren är öppna och att inga möbler står framför element eller termostat. Fastighetsvärden kontrollerar också att det inte är luft i elementen eller att termostaten hakat upp sig.
2. Är det fortsatt kallt i lägenheten skickas din anmälan vidare till vår VS-Reparatör som tittar på andra åtgärder i värmesystemet.
Tips för ett bra inomhusklimat:
• Täck inte för element med möbler, elementskydd eller tjocka gardiner eftersom det förhindrar att värmen sprids i rummet.
• Täck inte för termostaten eftersom då känner termostaten en högre temperatur än det är i rummet och varmvattnet i elementet stängs av för tidigt.
• Fäll ner persiennerna på nätterna. Persiennerna isolerar så att värmen behålls i rummet.
• Se till att inte fönster står öppna under en längre tid. Vädra istället ordentligt en kort stund.
• För en god inomhusluft är det viktigt att inte stänga ventilerna vid fönstren som tar in den friska luften. Luften som kommer in värms upp av elementen och rör sig genom lägenheten.