SOVRUM

STÄNG AV ALLT MED ETT TRYCK – ANVÄND GRENKONTAKT MED STRÖMBRYTARE
När du stänger av datorer, teveapparater, dvd-spelare och spelkonsoler med fjärrkontrollen blir de inte helt avstängda. De står i standby-läge och drar då energi.

RÄKNEEXEMPEL:
En vanlig spelkonsol drar 177 watt när den är igång men då till exempel inget spel körs på den. Det kan bli en onödig kostnad på upp till fem kronor per dygn – på en enda apparat. Det blir 1 825 kronor på år!

ORDNA EN LADDNINGSSTATION TILL MOBILTELEFONER OCH BARNENS ALLA LEKSAKER
Så länge mobilladdaren sitter kvar i eluttaget drar den ström, även om mobilen är bortkopplad. Ha en laddningsstation för till exempel alla uppladdningsbara leksaker och spel som det är lätt att stänga av. Använd en grenkontakt med strömbrytare så är det lätt att stänga av.

BYT TILL LÅGENERGILAMPOR ELLER LEDBELYSNING
Ju fler watt desto mer energi drar lampan när den är tänd. Byt till lågenergilampor i alla rum, även i sovrummet.

PLACERA INTE STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN
Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel en säng eller har långa gardiner framför elementet.

ANVÄND ENERGISPARLÄGE PÅ DATORN
Du kan själv ställa in att din dator ska gå ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte har använt den på en stund. Detta brukar finnas under energialternativ eller liknande.

MED LÄGRE TEMPERATUR SOVER DU BÄTTRE
Det är smart att dela in hemmet i olika zoner. Till exempel kan det vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet. Sänk gärna värmen ytterligare i rum som du inte använder eller när du åker bort.

RÄKNEEXEMPEL:
För varje grad som du sänker värmen miskar du energianvändningen med fem procent.

SLÄCK LYSET NÄR DU GÅR UT UR RUMMET
Tipset om att släcka lyset gäller förstås i alla rum, även sovrummet. Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte!

VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG
Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan. Vädrar du för att få svalt i sovrummet är det bättre att dra ner värmen på elementen.