KÖK

HANDDISKA INTE UNDER RINNANDE VATTEN
Om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten går det åt 75 liter. Använd istället balja eller diskpropp.

SÄTT LOCKET PÅ KASTRULLEN
Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Det räcker med bara lite vatten i botten när du kokar ägg, potatis och grönsaker. Maten blir kokt av ångan.

RÄKNEEXEMPEL:
Du sparar 30 procent energi med locket på.

UTNYTTJA EFTERVÄRMEN
Stäng av spisen (om du inte har induktionsspis) och ugnen en stund innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen. Om du bakat – passa på att laga mat i ugnen efteråt när den ändå är varm.

RÄKNEEXEMPEL:
Öppna inte ugnsluckan i onödan – varje gång du öppnar sänks temperaturen mellan 25 och 50 grader.

FROSTA AV FRYSEN MED JÄMNA MELLANRUM
Frosta av frysen med jämna mellanrum, speciellt om det är is i den. Det är också bra att dammsuga baksidan på kylen och frysen – minskar både energiåtgången och brandrisken.

ANVÄND MICRON FÖR SMÅ PORTIONER
Det är energismart att använda microvågsugnen när man vill värma små portioner mat.

KOKA UPP VATTEN I VATTENKOKARE ISTÄLLET FÖR I EN KASTRULL PÅ SPISEN
Det är smart att använda vattenkokaren till annat än te och kaffe. Använd den även när du ska koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen.

RÄKNEEXEMPEL:
Om alla svenska hushåll kokade upp 2 liter vatten i vattenkokare varje dag istället för att koka i en kastrull på spisen – skulle vi spara motsvarande hushållsel till 50000 villor.

KÖR MED FULL MASKIN
Om du använder diskmaskin: Kör med full maskin. Stäng av torkfunktionen som drar mycket energi. Skrapa av matrester innan disk istället för att skölja av dem. Använd kortast möjliga diskprogram. Blötlägg disken en liten stund så lossnar matresterna mycket lättare.

ANPASSA KASTRULLENS STORLEK TILL PLATTAN
Buckliga och repiga kastruller drar mer energi. Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek.

RÄKNEEXEMPEL:
Om spisplattan är 1 cm större än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 procent.

STÄLL IN RÄTT TEMPERATUR I KYL OCH FRYS
I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Håll koll genom att sätta in en termometer.

RÄKNEEXEMPEL:
För varje grad extra kyla ökar du energiförbrukningen med 5–10 procent.

TINA FRYST MAT I KYLEN ISTÄLLET FÖR MICRON
Ska du tina upp mat från frysen? Maten mår bättre av att du tar ut den i god tid och låt den tina i kylen istället för i micron. Låt även den varma maten svalna innan du lägger in den i kyl eller fryser in den.

STÄNG AV KAFFEBRYGGAREN
Du kan spara energi genom att hälla upp kaffet i termos när det är klart istället för att låta kaffet stå på i kaffebryggaren.